De 5 elementen voor groei in digital marketing

Iedere dag help ik non-profit organisaties om hun digital marketing zo effectief mogelijk in te zetten. Mijn visie? Échte groei in digital marketing resultaat bereik je door dagelijks te investeren in de relatie met jouw (beoogde) donateur. Ik leg je graag uit hoe je dit doet aan de hand van het nieuwe logo van Elke Dag Beter.

De elementen van groei zijn verwerkt in het logo

Een nieuw logo?

Dat klopt! Ik heb mijn visie laten verwerken in het nieuwe logo van Elke Dag Beter. Welke elementen herken jij hierin? Een boom, druppel, juichend poppetje, stam of vrucht? Ik vertel je graag waarom al deze elementen belangrijk zijn voor jouw digital marketing.

De relatie met jouw donateur

Zoek het contact op met jouw donateurs, weet wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Stel vragen, luister en reageer. Kijk verder dan conversie (donaties). Gebruik digital marketing om relaties tot bloei te brengen, zodat donateurs zich gewaardeerd voelen én binding krijgen met jouw missie en organisatie. De elementen uit het logo gaan je helpen om deze binding te creëren.

Breng ‘de boom’ van jouw organisatie in kaart

Ik gebruik de boom als metafoor voor hoe je de relatie met jouw donateur opbouwt met digital marketing. Door de bijbehorende elementen van verschillende kanten te bekijken, kom jij erachter wat jouw boom nodig heeft om te groeien.

Dit zijn de 5 elementen:

1. Stevige wortels – Missie, ambitie, strategie en meten

Allereerst moet je zorgen voor stevige wortels, ga aan de slag met de volgende zaken:

 • Wat is de missie van jullie organisatie? Is de positionering helder?
 • Wat is de digital marketing ambitie?
 • Met welke strategie bereiken jullie de ambitie?
 • Hebben jullie een duidelijke digital marketing roadmap?
 • Hoe meten jullie de resultaten? Is dit goed ingesteld?
 • Zijn de juiste marketeers aan boord?

Met andere woorden: is jouw organisatie opgelijnd om te groeien?

2. Water – Interactie, content en waarde toevoegen

Een boom heeft water nodig om te groeien. Dit geldt ook voor de relatie met jouw donateurs: hoe meer waarde je biedt, hoe beter de binding met jouw organisatie. Zorg hiervoor dat je de volgende zaken duidelijk hebt:

 • Wie is jouw doelgroep? Wat vindt jouw doelgroep interessant?
 • Met welke content voeg je écht waarde toe aan de levens van jouw donateurs?
 • Hoe kom je tot betekenisvolle interacties?

Door onderzoek te doen leer je meer over de behoeften en wensen van jouw (beoogde) donateur. Wees creatief en brainstorm met je team hoe je deze learnings omzet in een waardegedreven contentstrategie.

3. De stam en takken – Bereik, kanalen en marketing automation

De stam en takken van een boom vervoeren het water. Voor jouw organisatie zijn dit de kanalen die je gebruikt om jouw content bij jouw donateurs krijgen. Én de kanalen waarmee je de interactie met hen aan kan gaan. De vragen die hierbij belangrijk zijn:

 • Op welke kanalen zijn jouw (beoogde) donateurs actief?
 • Gebruik jij alle mogelijkheden van deze kanalen?
 • Lever je via deze kanalen ook echt toegevoegde waarde?

Met de juiste kanaalstrategie (en uitvoering daarvan!) groeien je resultaten. Maar let op: ga niet alleen zenden. Zorg dat je relevante dialogen voert over onderwerpen die spelen bij jouw donateurs. Ik krijg hierover overigens vaak de vraag: ‘Dat klinkt leuk en aardig, maar ik heb meer dan 10.000 donateurs. Ik kan toch niet met iedereen dialogen aangaan?’

Marketing Automation

Dat klopt. Marketing Automation kan je helpen om de interacties met jouw (potentiële) donateurs op te schalen. Richt relevante customer journeys in die zorgen voor opbouw in betrokkenheid. Zet dynamische content in: je toont dan content die past bij de interesses van de persoon met wie je communiceert. En gebruik lead scoring om de ‘geefvraag’ pas te stellen wanneer er voldoende betrokkenheidspunten zijn opgebouwd.

4. De vruchten – Betrokkenheid en donaties

Het uiteindelijke doel is om ‘de vruchten te plukken’ van je werk. Dit gaat niet alleen om donaties, maar ook betrokkenheid, interactie, een groeiend aantal leads. Zorg dat dit meetbaar is, zodat je precies weet hoe jouw organisatie ervoor staat.

Experiment gedreven marketing (growth hacking)

Dat je pas kunt oogsten wanneer je hebt gezaaid is duidelijk. Maar vergeet niet om ook te experimenteren tijdens het zaaien: bedenk hypotheses – over content, de doelgroep, proposities, kanalen, etc. En test deze hypotheses (d.m.v. experimenten) om te ontdekken wat wel of niet werkt. Wie weet welke nieuwe boom zich ontwikkelt als volwaardig onderdeel van jouw organisatie! Zie ook de blog over growth hacking.

5. De juichende persoon – De donateur, medewerker en hulpontvanger

Creëer wow-momenten, help jouw donateur om zijn of haar behoeften te vervullen en overstijg verwachtingen. Zo zorg je dat bestaande donateurs blijven én trek je nieuwe donateurs aan. Vergeet ook niet om te investeren in jouw medewerkers. Creëer de juiste randvoorwaarden voor hen om te groeien en steeds nieuwe dingen uit te proberen, werk aan een cultuur die dit stimuleert!

Op deze manier draagt digital marketing bij aan significante groei, zodat jouw organisatie steeds meer impact kan maken in de levens van de mensen die jullie helpen. Zo word je Elke Dag Beter!

Hoe ziet ‘de boom’ van jouw organisatie eruit?

Kijk je naar een krachtig gewortelde appelboom die veel vrucht draagt? Of zie je een kwetsbaar sprietje dat nog wat hulp kan gebruiken? Als je groei in digital marketing resultaat wilt bereiken, heb je hiervoor een goede strategie en de juiste expertise voor nodig. Dan laat je jouw boom écht groeien! Neem contact op als je hier een keer over door wilt praten.

Over de auteur

Martijn Witteman

Klantgerichter worden en échte stappen maken met digital marketing? Ik help jou en je team vooruit met een gedegen digital marketing plan. D.m.v. interviews en analyse bepalen we het startpunt. Vervolgens stellen we een strategie op en leveren we een roadmap op met welke projecten er nodig zijn om de doelen te bereiken.  Ook verzorg ik Team Coaching voor organisaties die een verandering willen bereiken in cultuur of manier van werken. Ik heb Elke Dag Beter opgericht om meer impact te maken voor en met non-profits door ze te helpen elke dag beter te worden. 

Deel deze blog: