...

De donateur centraal met agile/scrum

Waarom moeten goede doelen veranderen?

Anno 2018 kunnen goede doelen het zich niet meer permitteren om simpelweg te ‘zenden’ en hierbij de eigen organisatie centraal te zetten. Hiermee bedoel ik: campagnes en producten binnen de organisatie bedenken zonder hierbij de donateur te betrekken of te testen hoe de donateur reageert op onderdelen hiervan. Als we dit blijven doen, raken we de verbinding met de donateur kwijt en word je als organisatie steeds minder relevant met alle gevolgen van dien.

De klant of donateur centraal stellen en hierbij datagedreven keuzes maken. Dat is waar we naartoe willen, toch? Dat is makkelijk gezegd maar na de zoveelste webinar of workshop hierover ga je terug naar je werkplek en heb je weer 30 nieuwe e-mails en daarna nog 5 meetings. Bovendien werk je vanavond nog even door omdat morgen een deadline is voor één van de tien projectgroepen waarin je werkt. En voor je het weet, zit je weer middenin het oude patroon. Hoe kom je nu een stap verder? Hoe veranker je het ‘donateur centraal stellen’ in je manier van werken?

Echte stappen zetten

Hoe gaaf zou het zijn als je daadwerkelijk stappen kon zetten om die donateur centraal te stellen? Dat je weet welke propositie beter werkt omdat je dit kunt staven met data gebaseerd op gedrag van donateurs. En dat je bovendien écht samenwerkt met collega’s in plaats van dat iedereen op z’n eigen eiland blijft zitten.

Succesvolle organisaties zoals Spotify en Apple hebben deze stap al gezet, als ze dit niet doen, worden ze namelijk ingehaald door de concurrentie. Zij laten oude manieren los om nieuwe wegen te ontdekken. In het begin is dit echt even wennen omdat je oude manieren af moet leren en dat is niet makkelijk. Ook zal je hier en daar fouten maken en tegen weerstand aanlopen. Dit harde werken wordt uiteindelijk beloond in echte resultaten in termen van omzet, loyale klanten en gemotiveerde medewerkers. Met andere woorden; deze organisaties werken agile. Maar wat houdt agile eigenlijk in? En kunnen goede doelen ook op deze manier werken?

Wat is agile eigenlijk?

Agile werken is een manier van organiseren die flexibiliteit biedt waardoor je als organisatie in kunt spelen op veranderende wensen van klanten en donateurs. Je verhoogt de snelheid waarin je dingen oplevert en leert in hoog tempo meer over je klanten. Je werkt niet met ‘vaste eilanden’ maar met multidisciplinaire teams die snel en zelfstandig samenwerken en hierbij continu experimenteren. Elke paar weken wordt er een ‘deelproduct’ opgeleverd, bijvoorbeeld een social media campagne of een crowdfunding actiepagina. Doordat er elke paar weken iets wordt opgeleverd en dit gedeeld wordt met stakeholders kun je tijdig bijsturen. Het biedt voor zowel de teams als het management veel transparantie en overzicht. Kunnen goede doelen dit ook? Jazeker. Sterker nog, er zijn een aantal goede doelen die al begonnen zijn met agile werken. Hierover binnenkort meer.

En wat is scrum dan? Scrum is het meest populaire ‘agile framework’. Dit wordt wereldwijd het meest gebruikt door organisaties die agile willen werken. Het geeft handen en voeten aan slimmer samenwerken binnen complexe en veranderende omgevingen. Het bekendste onderdeel hiervan is het scrumboard wat je hierboven ziet. Echter, scrum is zoveel meer dan dit. In dit filmpje zie je een korte samenvatting van scrum (kijktijd: 8 minuten).

Starten met scrum (of een ander agile framework)

Die eerste stap zetten is spannend. Hoe begin ik met mijn team(s) en wat is mijn rol als leidinggevende hierin? Moet ik het hele roer omgooien of kan ik eerst klein beginnen? Dit soort vragen kun je zelf aanpakken (genoeg literatuur!) of met behulp van iemand die hier ervaring mee heeft. Misschien zit er iemand in jouw team die eerder op deze manier heeft gewerkt. Maak dan samen een plan en deel dit met je team(s). Wanneer niet dan kun je uiteraard externe hulp inschakelen om die eerste stap te zetten.

Op de hoogte blijven van dit soort blogs? Laat een reactie achter via het contactformulier en je krijgt een notificatie als mijn volgende blog live staat.

Deel deze blog

Over de auteur

Martijn Witteman

Klantgerichter worden en échte stappen maken met digital marketing? Dat kan. Ik help jou en je team vooruit met een gedegen digital marketing plan. Blijven gemaakt plannen liggen? Dan gebruiken we de laatste change management inzichten om jouw club in beweging te krijgen.

Hulp nodig?

Wil jij je manier van (samen)werken verbeteren? En wil jij je donateur meer centraal stellen? En ben je benieuwd hoe jouw organisatie hierin de volgende stap kan zetten?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.
Martijn legt growth hacking uit