Flinke groei verwacht door digitale omslag

Kun je ons helpen de digitalisering van Stichting Red een Kind te versnellen? Met deze vraag klopte marketingstrateeg Lammertina Klein Obbink bij ons aan. Elke Dag Beter helpt goede doelen met Digital Marketing en Team Coaching zodat zij steeds klantgerichter en succesvoller worden. In deze klantcase lees je hoe wij de stichting hebben geholpen om digitaal te excelleren en hoe zij de samenwerking met ons hebben ervaren.

Stichting Red een Kind wil kwetsbare kinderen een kansrijke toekomst geven. In 2019 veranderden ze de levens van 152.000 kinderen. En de komende jaren willen ze nog meer kinderen uit armoede helpen. Daarvoor zijn wel groeiende inkomsten nodig. In het meerjarenbeleidsplan 2021-2024 staat dat de stichting jaarlijks moet groeien met 7% meer giften en met 2% meer kindsponsoring. Om dit te bereiken is digitaliseren één van de belangrijkste strategische pijlers.

Teruglopend aantal donateurs

Stichting Red een Kind kampte tot 2020 met een krimp in inkomsten omdat het aantal donateurs terugliep. De oorzaken daarvan waren zowel intern als extern. Donateurs verwachten online meer gemak en klantbeleving. Dat geldt niet alleen als ze online shoppen, het beïnvloedt ook de keuze voor een goed doel positief of negatief. Helaas stond bij Red een Kind de digitalisering niet bovenaan de agenda. Bovendien wist niet iedereen wat digitalisering inhield en wat er van hem of haar verwacht werd. Kortom: om meer kwetsbare kinderen te helpen moest de stichting wel innoveren, vooral online.

Digitale marketing naar een hoger niveau

Lammertina weet als ervaren marketeer dat (digitaal) groeien veel meer voeten in de aarde heeft dan een nieuwe website lanceren en een marketing automation tool implementeren. Ze ging daarom op zoek naar een partij die haar kon helpen om de digitale marketing naar een hoger niveau te tillen binnen de hele organisatie. Lammertina: ´Via LinkedIn stuitte ik op Martijn van Elke Dag Beter. Wat mij aanspreekt is dat Elke Dag Beter gespecialiseerd is in goede doelen. Ze weten precies wat de uitdagingen zijn binnen onze branche. Ik wilde graag dat ze de ervaringen en learnings van andere goede doelen ook bij ons zouden toepassen.´

Waar Red een Kind na de hulp van Elke Dag Beter erg in is gegroeid, is de verandering van de mindset binnen de organisatie. Lammertina: ´Een digitale omslag maken doe je niet alleen met het marketing- en communicatieteam. Die stap moet je organisatiebreed zetten. Een digitale mindset heeft nu eenmaal ook impact op andere afdelingen. We waren hier nog niet digitaal volwassen genoeg voor. Niet alle taken waren belegd. Bovendien had een aantal medewerkers behoefte aan meer kennis en kunde in digitale marketing.´

Een solide roadmap voor de hele organisatie

Door middel van diepte-interviews binnen de organisatie kreeg Martijn al snel de pijnpunten van de stichting boven tafel. Lammertina: ´De aanpak en uitvoering hiervan heeft gezorgd voor meer draagvlak en urgentie voor het versnellen van onze digitale transformatie. ´

Samen met Martijn stelde Lammertina een SWOT-analyse en een confrontatiematrix op met de meest prangende uitdagingen. Deze issues zijn gepresenteerd aan het MT. Met daarbij een nieuw strategisch plan die nu de stip op de horizon vormt voor de stichting.

Lammertina: ´In plaats van constant speldenprikjes uitdelen bij het management, ligt hier een solide plan waar iedereen achter staat. Ook de afdelingen financiën en ICT.´ Lammertina merkt dat het plan van Elke Dag Beter ervoor heeft gezorgd dat afdelingen meer gestructureerd samenwerken. Plus iedereen is nu meer gefocust op digitalisering en groei. Lammertina: ´Het ad-hocgevoel is er vanaf, we weten nu wat de prioriteiten zijn en voeren de verbeteringen gefaseerd door. Iedereen weet wat er moet gebeuren de komende twee jaar en wat ieders rol en taak daarin is. Ook hebben we nieuwe online KPI´s samengesteld en hebben scherper zicht op de resultaten. Deze meten we en sturen constant bij.´

Martijn legt growth hacking uit

Samenwerken met Elke Dag Beter boven verwachting

Lammertina is erg te spreken over de samenwerking met Elke Dag Beter.´Martijns ervaring bij andere goede doelen zorgt ervoor dat hij goed aanvoelt wat wel en wat niet past bij onze organisatie,´ vertelt ze. ´Hij wist binnen korte tijd de meest prangende pijnpunten boven tafel te krijgen. Ik heb de open houding en samenwerking op basis van vertrouwen het meest gewaardeerd.  Knap ook hoe hij dit project in deze coronatijd heeft kunnen afronden, binnen budget en de tijdslijnen. Ik beveel Elke Dag Beter van harte aan bij ieder goed doel waar digitalisering nog niet (voldoende) op de kaart staat. Niet alleen is onze digitale marketing naar een hoger niveau getild, ook is er draagkracht vanuit de hele organisatie en zijn er meerdere taken belegd. Hierdoor is het de verwachting dat we flink kunnen doorgroeien.´

Lammertina Klein Obbink

“Ik beveel Elke Dag Beter van harte aan bij ieder goed doel waar digitalisering nog niet voldoende op de kaart staat. Niet alleen is onze digitale marketing naar een hoger niveau getild, ook is er draagkracht vanuit de hele organisatie en zijn er meerdere taken belegd”.

— Lammertina Klein Obbink, Red een Kind

Hulp nodig bij de digitale transformatie?

Worstelt jouw organisatie met een krimp in het aantal donateurs? Vind je het lastig om de hele organisatie mee te krijgen in de digitale transformatie? Dan ben je niet de enige. Veel goede doelen worstelen met dit probleem. Daarom hebben wij bij Elke Dag Beter een aantal diensten ontwikkeld om daarbij te helpen. Het maken van een Digital Marketing Plan en Roadmap bijvoorbeeld, zoals we hebben gedaan voor Stichting Red een Kind.

Benieuwd hoe wij jouw organisatie verder kunnen helpen? Laat dan een berichtje achter of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in.

Stichting Red een Kind

Stichting Red een Kind zag haar inkomsten vorig jaar explosief groeien, na jarenlange krimp. Dit is het directe gevolg van het doorvoeren van digitalisering. Red een Kind heeft begin 2020 haar website compleet vernieuwd. Dit leidde al tot een flink hogere conversie. Eind 2020 is ook marketing automation geïmplementeerd binnen Red een Kind. De website redeenkind.nl trekt meer bezoekers en sponsoren, onder ander door een verbeterde manier van campagne voeren en continue A/B testen.

Wil jij net als 8.000 andere sponsors ook een kind uit de armoede redden. Op redeenkind.nl/sponsor kun je bekijken welke kinderen en gezinnen nog op zoek zijn naar een sponsor.

Jouw vraag aan Elke Dag Beter

Heb je na het lezen van dit verhaal een vraag? Stuur ons een bericht of plan een gesprek met Martijn.

Red een Kind

Wil jij meer weten over onze digital marketing ervaring?

Vind je bovenstaand klantverhaal interessant? En ben je benieuwd hoe jouw organisatie de volgende stap kan zetten in digital marketing?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.