Van identiteitscrisis naar vernieuwde visie

Met de voeten in de klei voor een stevig strategisch fundament

Het christelijke radiostation Groot Nieuws Radio heeft in de afgelopen jaren een transitie gemaakt. Sinds de oprichting hebben ze hoogte- en dieptepunten gekend. Stap voor stap zijn ze de afgelopen tijd een vernieuwde richting ingeslagen. Maar, zonder een duidelijke visie of langetermijndoel. Tijd voor een identiteitstraject met Elke Dag Beter!

Wilfred Hardeman, directeur Groot Nieuws Radio: “Binnen het MT waren we al een poos met elkaar in gesprek over de huidige identiteit. We misten een heldere visie binnen de organisatie. Dat onze collega’s hier ook last van hadden in hun dagelijks werk, bleek tijdens onze teamdag. Met name wanneer collega’s beslissingen moesten nemen rondom het bedenken van programma’s, uitnodigen van gasten en aantrekken van collega’s.”

Op zoek naar de identiteit

Groot Nieuws Radio miste een heldere identiteit. Wilfred: “We wisten niet meer wie we waren en waarom we doen wat we doen. We zijn een mediabedrijf met een divers kleurenpalet aan collega’s. Met allemaal persoonlijke voorkeuren en interpretaties van onze missie. Collega’s hadden zelf een beeld gevormd over Groot Nieuws Radio. Dat resulteerde in diverse activiteiten en radioprogramma’s. Bovendien vinden we veel leuk en maakten we keuzes op basis van gevoel. Hierdoor konden we achteraf niet verklaren waarom we bepaalde beslissingen hadden genomen. Een duidelijke richting ontbrak”. Wilfred: “De teamdag was het laatste zetje om tot actie te komen. Het team heeft kaders nodig om het werk goed uit te voeren. Reden voor verandering!”

Van kernwaarden naar concrete doelstellingen

“Mijn collega kreeg van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap een warme aanbeveling over Elke Dag Beter. Dat zorgde ervoor dat we Martijn uitnodigden om met ons in gesprek te gaan,” vertelt Wilfred over hoe hij bij Elke Dag Beter terecht is gekomen.

“Tijdens onze eerste ontmoeting dacht Martijn met ons mee. Naast zijn kennis van zaken straalde hij rust uit. In dit gesprek liet hij zien welke stappen we konden nemen, wat Elke Dag Beter daarin voor ons kon betekenen en hoeveel werksessies hiervoor nodig waren. Dat was helder en daar werd ik enthousiast van.”

De opdracht vanuit Groot Nieuws Radio luidde: gezamenlijk woorden geven aan de vernieuwde richting en keuzes maken rondom doelen, identiteit en strategische richting. Het team wilde deze uitkomst helder op papier zien en het was belangrijk om het bestuur en de medewerkers hierin mee te nemen.

Identiteitstraject: richting kiezen

Een identiteitstraject van Elke Dag Beter was het antwoord op deze vraag. Martijn zette het team van Groot Nieuws Radio aan het werk. Zo vormden ze een werkgroep van acht collega’s en er werden werksessies in de agenda gepland. De sessies werden ingezet om de SWOT-analyse, de Why-How-What, kernwaarden en de doelgroep uit te werken. Daaropvolgend was er ruimte om een concreet en meetbaar langetermijndoel op te stellen met de daarbijbehorende subdoelen voor de komende jaren. Om antwoord te krijgen op belangrijke vragen kreeg Groot Nieuws Radio tijdens het identiteitstraject uitdagende opdrachten.

Martijn legt uit wat de agenda is

Martijn tijdens een strategiesessie

“Om warm te draaien voor het traject kregen we van Martijn de opdracht om onze eigen ‘Why’ te formuleren. Hiervoor hebben we alle collega’s gevraagd om, afzonderlijk van elkaar, hun motivatie in 1 á 2 zinnen te beschrijven. Deze oefening liet zien dat er geen duidelijke doelen waren en dat de organisatie geen gezamenlijke visie had,” aldus Wilfred. Ook is de werkgroep tijdens een wandeling intensief met elkaar in gesprek gegaan hierover. Ze mochten in duo’s elkaar de vraag stellen waarom ze bij het christelijke radiostation werken en hoe dit aansluit bij hun persoonlijke waarom. Wilfred: “Dat leverde mooie inzichten op: ik ontdekte de mensen achter de collega’s. Dat was voor mij heel waardevol.” 

Om de diverse opvattingen over de identiteit samen te brengen tot een gezamenlijke visie heeft Elke Dag Beter creatieve sessies georganiseerd. Wilfred: “We visualiseerden ons 2030-doel door post-its te plakken, de belangrijkste thema’s op te schrijven en vervolgens in duo’s visualisaties vast te leggen in een online whiteboard. Dit bracht letterlijk meer kleur van iedereen uit de organisatie. Deze creatieve vorm vond ik erg leuk. Met 2030 in ons achterhoofd werden we tijdens het traject uitgedaagd keuzes te maken voor de lange termijn: wie willen we zijn en wat willen we bereiken? Niet op basis van ons gevoel, maar gebaseerd op feiten. Door de strakke tijdsplanning dacht ik voorafgaand aan elke sessie: hoe krijgen we antwoord op alle vragen in een tijdsbestek van drie uur? Het verraste me telkens weer, want na elke middag hadden we concreet een rode lijn. Dat was verbazingwekkend!” 

Ook kwam de werkgroep samen om de doelgroep van Groot Nieuws Radio aan te scherpen. Hiervoor kreeg het team de opdracht verschillende persona’s te definiëren zodat er meer inzicht ontstaat in de behoeften en motivatie van de klant. Als resultaat is er in de dagelijkse operatie meer begrip voor en over de klant.

De teams in gesprek over de nieuwe kernwaarden

In beweging

Wilfred: “We hebben het eerste deel van ons identiteitstraject afgerond. Het heeft mooie gesprekken opgeleverd. Over wie we willen zijn en wat we willen bereiken. En ondanks dat we hier veel over wisten, hadden we er nog niet de juiste woorden voor. Het resultaat van dit traject daagt ons uit om scherpe keuzes te maken. Met de vernieuwde visie is dit makkelijker, want de discussies zijn veel korter geworden. Waar we voorheen tien goede opties hadden, kunnen we nu makkelijker samen opties wegstrepen die niet meer bij ons passen.

Het is nu aan ons om de doorvertaling te maken. Hiervoor moeten we de langetermijndoelen in concrete actiepunten omzetten. De teams staan in de startblokken om dit in te vullen voor hun eigen afdeling. In de dagelijkse praktijk worden de uitkomsten van het traject bij Groot Nieuws Radio al toegepast. Bijvoorbeeld bij evenementen en producties. Dat geeft rust binnen de organisatie. Kortom: we zijn in beweging!

De partner om tot de kern te komen

“Elke Dag Beter is de juiste partner voor identiteits- en strategietrajecten en de doorvertaling hiervan voor je team. Martijn zorgt voor een prettige sfeer, hij daagt je uit en zet je aan het denken. Dit kost tijd, dus als je het serieus wil aanpakken, is het belangrijk om hiervoor voldoende ruimte vrij te maken in je agenda. Met Elke Dag Beter verwachtte ik concrete termen en handvatten om tot de kern te komen. Dat is goed gelukt. Martijn was onze stok achter de deur en de juiste persoon die met ons het gesprek heeft gevoerd. Martijn doet wat hij belooft!

“Elke Dag Beter is de juiste partner voor identiteits- en strategietrajecten. Je wordt uitgedaagd, aan het denken gezet en komt tot de kern.”

— Wilfred Hardeman, Groot Nieuws Radio

Stichting Groot Nieuws Radio

Stichting Groot Nieuws Radio is een christelijk radiostation dat uitzendt via DAB+, internet en interactieve tv. Elke dag hoor je bemoedigende en opbouwende radioprogramma’s en christelijke muziek.

Jouw vraag aan Elke Dag Beter

Heb je na het lezen van dit verhaal een vraag? Stuur ons een bericht of plan een gesprek met Martijn.

Groot Nieuws Radio

Wil jij meer weten over onze digital marketing ervaring?

Vind je bovenstaand klantverhaal interessant? En ben je benieuwd hoe jouw organisatie de volgende stap kan zetten in digital marketing?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.