Op de eigen merknaam worden non-profits goed gevonden in Google. Echter, op de meest prangende vragen van hun doelgroep zijn non-profits vaak níet vindbaar. Zo mis je behoorlijk wat traffic. Plus: het verkeer dat via zoekmachines komt is één van de best converterende verkeersbronnen. In dit blog lees je concrete tips over hoe je stappen zet met SEO én hoe dit leidt tot meer donateurs.
Hoe SEO-volwassen is jouw organisatie?
Bij Elke Dag Beter helpen wij non-profits om nog verder te groeien in digitale volwassenheid. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is daar een belangrijk onderdeel van. Wat wij zien, is dat veel non-profit organisaties nog veel potentieel laten liggen op het gebied van vindbaarheid. De situaties die we het meeste tegenkomen, hebben we vertaald in een SEO-volwassenheidsmodel. Zo zie je waar je staat, en waar je naartoe kunt groeien met jouw organisatie.
Bij Elke Dag Beter onderscheiden we deze volwassenheidsfasen.
1. Ad-hoc
SEO was onderdeel van de lancering van de nieuwe website, met name qua techniek is er veel verbeterd door de web bouwer. Zo is de nieuwe website sneller en staan een aantal zaken standaard goed ingesteld doordat we gebruik maken van templates / post types die rekening houden met SEO. Redactioneel doen we er eigenlijk niets mee.
2. Campagne-gedreven
Bij elke (fondsenwervende) campagne letten we een beetje op de zoekwoorden. Bij het plaatse van nieuwe campagne content zorgen we voor een groen bolletje in Yoast (SEO plugin). Ook letten we bij elke campagne op zaken als de juiste headings, alt-tags en comprimeren we de afbeeldingen voordat we ze uploaden in het CMS.
3. Strategisch
Onze online marketeer heeft een duidelijke SEO-strategie opgesteld, met ambitieuze groeidoelstellingen. Wekelijks hebben we (1 of 2 medewerkers) een SEO-blok in onze agenda waarop we zorgen voor de executie van de strategie. Elke maand checken we o.a. waar we ranken op de belangrijkste keywords en hoeveel de organische traffic toeneemt. De online marketeer deelt updates en geeft tips aan collega’s in andere rollen.
4 Geïntegreerd
Meerdere medewerkers hebben de SEO-strategie omarmd en hebben hun eigen subdoelen en activiteiten. Er is een SEO-dashboard die iedereen in kan zien. Elke 2 weken vindt er een SEO-update call plaats waarin elke medewerker zijn/haar voortgang deelt. Alle medewerkers in communicatie, marketing en fondsenwerving zijn getraind op SEO en vragen af en toe om een kennis-update bij de SEO specialist. Het aantal bezoekers stijgt structureel en daarmee ook het aantal donaties.
Waar sta jij nu met jouw organisatie, en waar zou je naartoe willen groeien? We nemen je mee in een aantal concrete stappen die je kunt zetten. Hierbij gaan we ervan uit dat je je in fase 1 of 2 bevindt.
1. Start met een zoekwoordenonderzoek
SEO marketeers zeggen vaak: the best place to hide a dead body is page two of Google. Weinig mensen klikken namelijk door naar pagina 2 van de zoekresultaten, omdat ze het antwoord al eerder gevonden hebben. Het is dus zaak om op de belangrijkste vragen die spelen bij jouw donateur de juiste content te maken én hiermee hoog te ranken.
Wat is syndroom van down?
Hoeveel kinderen leven in armoede?
Hoe kan ik duurzamer leven?
Wat zijn de belangrijkste vragen die leven bij jullie doelgroep? En geven jullie daar al antwoord op via de content op jullie website? Zo ja, hoe ranken jullie op die vragen?
Als je niet weet welke vragen er spelen dan is een zoekwoordenonderzoek een goed startpunt. Een zoekwoordenonderzoek laat zien welke vragen er bij jouw doelgroep leven en hoe je daar als organisatie het beste op gevonden kunt worden. Je kunt het keyword onderzoek uitvoeren via de Google zoekwoordenplanner, of een SEO-specialist inschakelen om dit voor jou te doen. Zo voeren wij dikwijls zoekwoordenonderzoek uit voor diverse goede doelen.
Resultaat van een zoekwoordenonderzoek is een lijst met zoekwoorden op basis waarvan je contentcreatie kunt inplannen. Zo leidt je de juiste mensen naar jouw website, mensen die echt geïnteresseerd zijn in wat jullie te vertellen hebben. Zo maak je de stap van enkel verhalen vertellen op je website (die jíj wilt vertellen, inside out) naar content die antwoord geeft op prangende zoekvragen en informatiebehoefte van de doelgroep (outside in).
Moet je dan stoppen met verhalen delen omdat hier niet op gezocht wordt? Zeker niet. Want met deze verhalen creëer je emotionele betrokkenheid en breng je je missie dichtbij.
2. Creëer content die de meest prangende (zoek)vragen beantwoordt
Heb je eenmaal de zoekwoorden en interessegebieden in kaart gebracht, dan kun je starten met het maken van content waarin je antwoord geeft op de vragen die leven bij de doelgroep. Of waarin je meer tekst en uitleg geeft over het onderwerp waar ze graag meer over willen weten.
Probeer de content waarmee je antwoord geeft zo informatief mogelijk in te steken. Ga daarbij uit van de zoekintentie die iemand heeft. Zo bouw je een reputatie op rondom de onderwerpen waar jullie het meeste kennis van in huis hebben. Als je de juiste content aanbiedt passend bij vragen waar de potentiële donateur mee zit dan help je iemand in zijn informatiebehoefte en word je relevanter voor die persoon, je biedt direct toegevoegde waarde. Een goede start van een nieuwe relatie!
Ben je benieuwd hoe je van een zoekwoordenonderzoek een goed doortimmerd contentplan maakt? Boek dan een SEO-inspiratiecall.
3. Converteer geïnteresseerden in donateurs
Meer bezoekers naar jouw website trekken via een betere vindbaarheid is mooi. Nog mooier is als je deze bezoekers ook converteert in leads en donateurs. Dit doe je door in de content een bruggetje te maken naar wat jullie als organisatie op dit gebied betekenen.
Stel iemand typt de zoekvraag in: Wat is het syndroom van down?
Nu je toch iemands aandacht hebt door daar een goede uitleg over te geven, mag je best vertellen wat jullie missie is op het gebied van het syndroom van down. En hoe jullie ouders van een kind met het syndroom van down verder helpen. Om ervoor te zorgen dat je in contact blijft, plaats je een call to action bij de content. Je nodigt iemand uit om de interactie met jouw goede doel aan te gaan.
Het bruggetje maken, hoeft zeker niet alleen informerend te zijn. Sterker nog, je mag na het beantwoorden van de zoekvraag best meeslepende verhalen delen die de bezoeker raken. Zorg er wél voor dat je contentpagina in balans is.
Voorbeelden van een call to action zijn:
- Download het e-book;
- Abonneer je op ons YouTube kanaal;
- Schrijf je in voor de inspiratiemails;
- Meld je aan en ontvang wekelijks tips om meer impact te maken;
- Vraag de gratis informatiegids Doneren met Belastingvoordeel aan.
Door deze microconversies bouw je beetje bij beetje een relatie op die kan uitgroeien tot een donateurschap. Het is net als bij een prille vriendschap: hoe beter je elkaar leert kennen, hoe meer je elkaar leert vertrouwen en je tijd en energie investeert in de relatie.