...

Zó trek je nieuwe donateurs via growth hacking

Goede doelen proberen ´s werelds lastigste problemen op te lossen. En dat is best een uitdaging, vooral als donaties vanuit de klassieke kanalen achterblijven. Een prachtige manier om snel veel meer donateurs te werven is Growth hacking. Het is een methode die bedrijven als AirBnB, Google, YouTube en Instagram ook dagelijks toepassen voor groei. Hun geheim? Jezelf constant afvragen: waar liggen de kansen, hoe kan het beter en dit meteen testen. Zó start jij in 3 stappen met Growth hacking.

Waar komt growth hacking vandaan?

Growth hacking is ontstaan binnen de start-ups van Silicon Valley, uit nood. Het was de enige manier voor kleine start-ups om met weinig budget en resources toch de gevestigde orde voorbij te groeien. Door niet te wachten tot de perfecte lancering. Of opnieuw het standaard verkoopriedeltje af te draaien via de traditionele kanalen. Maar door dingen slimmer te doen, en sneller.

1. Waar laat jij groeipotentieel liggen?

AirBnB zou nooit groot zijn geworden als ze niet continu zouden experimenteren. Zo bedacht een medewerker ooit deze hypothese: Wat als d.m.v. een slimme koppeling onze advertenties automatisch doorgeplaatst zouden worden op Craigslist? (de Amerikaanse marktplaats). Zouden we daarmee ons bereik vergroten? En ja hoor. AirBnB bereikte plotseling miljoenen bezoekers. And the rest is history.

Het is verleidelijk om alleen maar te investeren in ‘meer acquisitie’. Maar de donateur is geen pinautomaat. Liever zet je de donateur centraal en verbeter je de relatie met hem of haar door iets waardevols terug te geven. Als je met die ogen naar de marketingfunnel kijkt, is de vraag: waar kun jij extra waarde toevoegen voor de donateur? Of: Welke bestaande netwerken kun jij gebruiken om veel meer mensen te bereiken? Want ergens binnen de funnel ligt veel potentieel. Kansen die jullie nu laten liggen. De vraag is: waar?

2. Formuleer hypotheses

Een growth hacker is iemand die het doel van de organisatie scherp voor ogen heeft. En op die plekken aan de knoppen draait waar succes te boeken is. Als een growth hacker jullie organisatie zou binnenstappen, waar zou diegene dan als eerste naar kijken? Aan welke knoppen zou diegene dan draaien?

Voor een growth hacker is de marketingfunnel als een regenboog. En de klantdata een pot goud. Aan jou de eer om te zoeken wáár in de funnel de (optimaliseer)sleutel zit tot meer donateurs.

Klinkt prachtig allemaal, maar waar moet ik beginnen?

  1. Stel per fase van de klantreis/marketingfunnel een KPI vast;
  2. Doe een 0-meting: hoe staan we er nu voor?;
  3. Formuleer hypotheses hoe je dichterbij jouw KPI komt;
  4. Zet de hypotheses om in experimenten en start met testen!
3. Aan de slag!

Je weet wat je wilt leren (hypothese), nu is het zaak om te organiseren hoe je dit gaat testen, wie je daarvoor nodig hebt, wanneer je het experiment ‘aanzet’ en hoe lang de testfase duurt. Nadat het experiment is afgelopen heb je allemaal weer iets nieuws geleerd.

Wellicht heb je meerdere test ideeën. Je kunt deze noteren in een experiment backlog.

Hopelijk slaag jouw eerste experiment meteen, maar zo niet: ga door! Growth hacking is een kwestie van starten, fouten maken, leren en weer doorgaan. Alleen zo blijf je continu waardevolle dingen leren en kom je tot groei.

Succevolle voorbeelden van andere goede doelen

Growth hacking begint langzaamaan aan populariteit te winnen binnen de non-profitsector. Dit zijn twee mooie voorbeelden van goede doelen die snel groeiden via een succesvol growth hack experiment.

Sanquin – een gaming experiment
Sanquin's integratie in League of Legends. 

Afbeelding: Riot Games

Sanquin wilde meer jonge mannen – de optimale ‘donorendoelgroep’ – aan zich binden. Ze kwamen erachter dat de mannen tussen 18 – 35 vaak het spel League of Legends spelen. Samen met de uitgever van het spel koppelde Sanquin een belangrijk speelmoment aan de eerste ‘real life’ bloeddonatie middels #myfirstblood. Nieuwe donoren ontvingen als dank voor hun ‘first blood’ bij Sanquin een in-game incentive: de Blood Moon Thresh-skin. Gaming-influencers genereerden extra media-aandacht.

Resultaat? 5.500 nieuwe donorregistraties en 3.680 daadwerkelijke ‘first bloods’.

Charity: Water – van $0 naar $89M

Charity: Water is in 2007 opgericht met maar één missie: veilig en schoon drinkwater voor alle inwoners van ontwikkelingslanden.

Een jaar na oprichting introduceerden ze ‘Pledge your birthday’. Een alternatieve manier om te doneren, inspelend op iets wat iedereen heeft: een verjaardag. Opdracht: doneer jouw leeftijd in dollars. Ben je 32 geworden, dan doneer je $32. Enorm veel mensen doneerden op hun verjaardag en doen dit nog steeds elk jaar.

Resultaat? Charity: Water haalde in 2019 in totaal 89 miljoen dollar op aan donaties.

Voor de goede orde, dit komt niet alleen door bovengenoemd experiment, maar het droeg er wel significant aan bij. Wat verder goed werkt bij Charity: Water is de belofte dat al je geld naar de doelbesteding gaat. Doordat alle operationele kosten door een klein groepje gevers betaald wordt, kunnen ze nieuwe donateurs beloven: 100% van de donatie gaat naar schoon drinkwater projecten.

Starten met growth hacking: onze tips!

  • Stop met aannames doorvertellen. Bijvoorbeeld over wat de donateur wel/niet interessant vindt of welk verhaal beter resoneert. Ga je aannames testen!;
  • Start met samen leren. Geef prioriteit aan (online) experimenten uitvoeren en creatieve ideeën bedenken om de groei te versnellen;
  • Maak een experiment backlog. Een plek waar je alle ideeën kwijt kunt en waar je logt welke experimenten lopen en wat de lessen zijn;
  • Resultaten meten. Richt een goed dashboard in om de resultaten te meten, en deel en vier de successen en lessen;
  • Prioriteer experimenteertijd. Growth hacking is een kwestie van samen wekelijks ‘experimenteer tijd’ inplannen en daar prioriteit aan geven;
  • Fouten maken moet. Falen, problemen en blokkades zijn een belangrijk onderdeel van groei. In plaats van in paniek raken, vraag je jezelf steeds af: welke les kan ik hieruit trekken? Hoe kan het beter?  
  • Begin klein. Soms kan een kleine tweak een supergroot effect hebben. Dit verlaagt ook de drempel om te starten.

Schrijf je in voor dé inspiratiemail voor non-profits

✔️ Inspirerende voorbeelden ✔️ Kennis en nieuwe ontwikkelingen ✔️ Concrete tips voor meer online resultaat

Deel deze blog

Over de auteur

Martijn Witteman

Klantgerichter worden en échte stappen maken met digital marketing? Dat kan. Ik help jou en je team vooruit met een gedegen digital marketing plan. Blijven gemaakt plannen liggen? Dan gebruiken we de laatste change management inzichten om jouw club in beweging te krijgen.

Hulp nodig?

Wil jij meer leads of donateurs werven via digital marketing? Of ben je benieuwd hoe je een online strategie bepaalt?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.