5 non-profit lessen van ‘Cialdini in Nederland’

Tijdens mijn eerste maand bij Elke Dag Beter kreeg ik meteen al de gelegenheid om naar een evenement over online gedragsbeïnvloeding te gaan. De hoofdspreker: bestseller-auteur Dr. Robert Cialdini! Ondanks dat ik al bekend was met Cialdini’s zeven principes, heb ik veel geleerd tijdens het evenement. Graag deel ik mijn notities met je.

Graag geef ik je 5 concrete tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt. Ik maak daarbij de vertaalslag naar non-profits. Mij viel namelijk op dat veel voorbeelden met een kleine aanpassing ook voor goede doelen goed inzetbaar zijn. En ook nog eens gemakkelijk in de uitvoering zijn. Cialdini sprak namelijk over small bigs: kleine wijzigingen met grote impact.

1. Gebruik emoji’s om schaarste te ‘laden’ bij je doelgroep

Cialdini gaf als voorbeeld een e-mailing naar klanten van een bedrijf dat cruisevakanties aanbiedt. De klanten kregen een tijdelijk aanbod, waarbij gebruikt werd gemaakt van het principe ‘schaarste’. In een experiment werd niet alleen het aanbod genoemd in de onderwerpregel, maar werd er ook een time emoji aan de onderwerpregel toegevoegd. Hiermee werd benadrukt dat het een ’time-limited offer’ was. Cialdini noemde dit het ‘preloaden’ van schaarste richting de klant. Het effect? Een open rate die door het dak ging!

Ook jij kan aan de slag met het toevoegen van emoji’s in je onderwerpregel. Gebruik het om een van de principes te ‘preloaden’ bij je ontvangers. Zorg er wel even voor dat je het inricht als A/B test zodat je ziet wat de variant zónder emoji doet.

2. Verhoog het aantal review conversies

Allianz stelde zichzelf de volgende uitdaging: hoe verhogen we het aantal reviews van klanten? Een kleine wijziging bleek tot 30% meer reviews te leiden! In plaats van in de e-mail een button te plaatsen met de vraag een review te schrijven, kun je in de e-mail zelf al je beoordeling geven door onderstaande 5 sterren te tonen. Wanneer je in de e-mail op 1 van de 5 sterren klikt belandt je op een landingspagina, je beoordeling is daar dan al vooringevuld.

Dit leverde Allianz 30% meer reviews op. Dit kan ook voor jou als goed doel een interessant experiment zijn. Wat gebeurt er als je je donatiebedragen alvast in de e-mail zet? In plaats van dat je op een knop ‘doneren’ moet klikken en dan de bedragen moet aanvinken. Grote kans dat het tot meer donaties leidt. Mooi experiment om op te pakken! En verder; vraag donateurs om een review achter te laten. Dit is een mooie manier om social proof in te zetten, en er zijn veel donateurs die dit graag voor jullie doen.

3. Minder woorden = meer conversie

Ken je het spelletje Jenga? Je weet wel, die houten toren met blokjes. Het is de uitdaging om er blokjes uit te trekken, zonder dat de toren omvalt. Een tip van een van de sprekers, Bas Wouters: kijk op deze manier kritisch naar je teksten. Kort je teksten in en schrap woorden, zonder dat je tekort doet aan je boodschap. De toren moet natuurlijk niet omvallen. Ook deze techniek kun je als non-profit gemakkelijk toepassen. Kijk eens kritisch naar je drie belangrijkste landingspagina’s en kijk eens of je hetzelfde kunt zeggen in minder woorden. Het je de aanpassingen live gezet? Blijf de resultaten monitoren!

Hoe je dit als goed doel toepast? Begin eens met je donatiepagina. Hoeveel tekst vraag je om te lezen? Wat kan je weglaten zonder dat de kernboodschap verdwijnt?

4. Test en valideer je ideeën: de principes werken niet altijd

Een van de sprekers vertelde over een experiment waarbij ze ‘sociale bewijskracht’ hadden ingezet. Toch leidde het experiment niet tot het gewenste resultaat. Sterker nog, het resultaat was negatief. Wat was de les hierin? Test en valideer je ideeën altijd!

Hoe je dit als goed doel toepast? Werk met experimenten en houdt de learnings bij in een overzicht dat je deelt met collega’s. Wil je dit structureel doen en op die manier groeien? Pas dan growth hacking toe, hier schreven we eerder al een blog over. Ook gaf mijn collega Martijn op de Vakdag Fondsenwerving hier een workshop in vanuit zijn ervaringen met CliniClowns.

5. Schrijf actief

Stefan gaf nog twee bonustips om je tekstuele uitingen effectiever te maken. Allereerst, vermijdt ‘worden’ en zijn en vervoegingen daarvan. Onderstaand voorbeeld maakt duidelijk wat Stefan bedoelt:

Voorbeeld
Passief: de cijfers worden door organisatie X aan het eind van het jaar gepubliceerd. 
Actief: Organisatie X publiceert de cijfers aan het einde van het jaar.

Daarnaast is het altijd mogelijk om zogeheten voorzetseluitdrukkingen te vervangen door eenvoudiger taalgebruik. Zo maak je je tekst beter leesbaar.

Voorbeelden van het vervangen van voorzetseluitdrukkingen:
Aan de hand van > dit kun je vervangen door ‘met
Als gevolg van > dit kun je vervangen door ‘door

Ga jij vandaag nog aan de slag met beïnvloedingsprincipes? En zou je meer willen weten over het testen en valideren van aannames? Stuur me een e-mail, ik ben benieuwd naar je ideeën, en wat je van mijn blog vindt!

Hulp nodig?

Wil jij meer weten over onze digital marketing ervaring?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.

Over de auteur

Bert Teeuw

Wil jij aan de slag met strategische e-mailmarketing, leadwerving of growth hacking? En wil je meer snelheid in je manier van werken? Ik help je graag vooruit bij het realiseren van ambitieuze online doelstellingen.

Deel deze blog: