Meer donatieopbrengsten dankzij één experiment?

Hoe werkt dat eigenlijk?

Vraag je je weleens af wat experiment-gedreven werken oplevert? In deze korte blog laten we je graag een voorbeeld zien van een klein experiment met grote impact.

Het experiment

Bij Stichting Gevangenenzorg hebben we stap voor stap de donatie flow verbeterd. Zowel de klantbeleving als de opbrengst vanuit deze flow. Eén van vragen die we hadden: Wat gebeurt er als je op de donatiepagina de default bedragen verhoogt? Leidt dat tot een hogere gemiddelde gift? Een mooie hypothese om te testen! En hoe zit het eigenlijk met de absolute opbrengst? Wordt die hoger of lager zodra je de bedragen verhoogt?

Voor Gevangenenzorg hebben we dit getest met de volgende testopzet. Versie A had als default bedragen 10, 20 en 35 euro. Versie B had de bedragen 15, 30 en 55 euro. Vooraf hebben we het geefgedrag geanalyseerd; was was de gemiddelde gift, hoe vaak werd ‘ander bedrag’ gekozen, welke kanalen leverden de hoogste opbrengsen op, etc.

Schermafbeelding van de A/B test

Het resultaat

Wat was het resultaat van dit experiment? Het gemiddelde giftbedrag is in versie B €51,7 en in de controlevariant €43,33. En het conversiepercentage was nagenoeg gelijk. De totale opbrengst over de experimentperiode (een maand) was daarmee 19% hoger in versie B.

Dat de conversie niet gedaald is, is erg interessant. We hadden vooraf gedacht dat dit wel iets lager zou zijn in versie B. Maar dit bleek niet zo te zijn.

Heeft dit voorbeeld jou geïnspireerd? Ga jij aan de slag met een soortgelijke test? Deel gerust de uitkomsten met ons, we hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk non-profits deze kennis toepast!

Over Martijn Witteman

Klantgerichter worden en échte stappen maken met digital marketing? Dat kan. Ik help jou en je team vooruit met een gedegen digital marketing plan. Blijven gemaakt plannen liggen? Dan gebruiken we de laatste change management inzichten om jouw club in beweging te krijgen.

Hulp nodig?

Benieuwd of wij jou verder kunnen helpen?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.
2 collega's in gesprek