Je wilt graag goed je werk doen zodat je maximale impact maakt voor jouw organisatie, en als het kan met een beetje plezier. Maar je loopt bij jouw organisatie tegen issues aan die je hierin belemmeren. In deze blog deel ik 3 issues waar veel non-profit organisaties last van hebben en hoe je samen stappen zet om dit aan te pakken.
1. Conflictvermijdend gedrag
Ik heb de afgelopen jaren met veel non-profits gewerkt. Wat ik vaak tegenkom, is dat er veel conflict- en confrontatievermijdend gedrag plaatsvindt. Dit wordt vaak gedaan om ‘de vrede te bewaren’, vanuit een positieve intentie dus. Helaas heeft dit op de lange termijn geen positief effect. Het zorgt ervoor dat relaties verstoord raken. Én dat er niet altijd voor de beste oplossing wordt gekozen, omdat men niet écht durft te zeggen waar het op staat. Op dagelijks ruziën zit niemand te wachten, maar af en toe een gezonde confrontatie is heel functioneel.
Kiest de projectleider met wie je werkt een route die wat jou betreft niet de beste is? Durf je er dan wat van te zeggen? Als je de feedbackregels in acht neemt, kan het eigenlijk niet misgaan. En als het wel een keer ‘misgaat’, is dat ook niet erg. Een keer flink botsen met iemand kan juist zorgen voor verdieping in je relatie. In de teams die we hierin begeleiden, hanteren we overigens de werkvorm ‘de vis op tafel’. Dit is een heel verhelderende manier om stapsgewijs constructieve confrontaties aan te gaan.
Twee checks voor leidinggevenden:
- Ondersteunt de organisatiecultuur dat mensen elkaar kunnen én durven confronteren?
- Wat voor voorbeeldgedrag laat je zelf zien t.o.v. je team?
2. Beslissingen uitstellen
Je kent het wel; van die dagen waarop er eindeloos vergaderd wordt. Elke keer weer praten, praten, praten. En als het dan op besluiten nemen aankomt, vindt er uitstelgedrag plaatst. Bijvoorbeeld: ‘Dit moet toch voor de zekerheid nog langs het MT’. Als MT heb je hier ook een rol; geef teams meer beslissingsbevoegdheid en vertrouwen, zodat ze minder vaak goedkeuring hoeven te vragen. Dit bespaart waardevolle MT-tijd en tegelijkertijd groeit het team hierdoor.
Uitstelgedrag zorgt niet alleen voor een versnipperde focus en minder energie, het haalt ook de vaart uit je project.
Vaak is er iets anders aan de hand als beslissingen worden uitgesteld. Wat is er in jouw team aan de hand? Is er bijvoorbeeld sprake van perfectionisme of faalangst? Of zijn verantwoordelijkheden en bevoegdheden niet duidelijk en zorgt dit voor verwarring? Probeer te achterhalen wat voor ‘onderstroom’ er schuilgaat achter het uitstellen van beslissingen en agendeer dit in jullie volgende teamoverleg. Dit gaat jullie blijvend effectiever maken en voor meer werkplezier zorgen!
3. Eilandencultuur
Dat er een eilandencultuur ontstaat, komt door de menselijke behoefte ergens bij te horen. Ja, je hoort bij jouw organisatie of bedrijf, maar die groep is vaak te groot om te bevatten voor je brein. Daarom worden er kleinere groepen gevormd, vaak zijn dit de afdelingen waar de mensen in werken, maar ook binnen afdelingen kom je weer eilanden tegen. Op zich niets mis mee, dit is een natuurlijk proces en het kan heel effectief zijn. Maar zodra de eilanden slecht met elkaar samenwerken of elkaar zelfs tegenwerken, gaat dit ten koste van het resultaat én ontstaan er frustraties.
Ook kan het belang van team A boven het belang van team B worden geplaatst waardoor bijvoorbeeld informatie niet tijdig gedeeld wordt of dat men ja zegt en nee doet.
Herkenbaar? Welk team denk jij nu aan? Misschien wel je eigen team? Wat zou het je opleveren als die ‘eilanden’ beter met elkaar zouden samenwerken?
Aan de slag met je team met SSBK
Uiteraard kun je elke ergernis ‘los’ aanpakken of proberen op te lossen. Echter, als er meerdere issues spelen die jullie team belemmeren (of het niet precies duidelijk is wat nou de blokkades zijn), adviseer ik je dat je met jouw team aan de slag gaat om het breder aan te pakken.
Wat je dan kunt doen, is samen een SSBK-analyse1 maken. Hierdoor breng je alle input van het team samen en breng je structuur aan. Download hiervoor gratis het SSBK stappenplan. Dit kun je gebruiken in je volgende teamsessie. Je vult dan samen met jouw (management) team onderstaande vragen in. Pak hiervoor een stapel post-its en stiften en zorg ervoor dat ieders input op de flip-over komt. En uiteraard kan dit ook terwijl je thuiswerkt, gebruik dan een tool als Miro om de gezamenlijke input vast te leggen.
- Bron: The Visioning Group ↩︎