5 tips voor leuke en effectieve brainstorms

Val jij ook wel eens bijna in slaap tijdens een online brainstorm? Zonde! Hierbij delen wij 5 tips voor een effectieve en leuke online brainstorm. Liever kijken i.p.v. lezen? Bekijk dan de video.

Tip 1: Gebruik een timebox

Een timebox is niks anders dan heel goed kijken naar de onderwerpen die je wilt behandelen tijdens de meeting. Voorafgaand aan de meeting bepaal je hoeveel tijd je per onderwerp wilt uittrekken. Door de agenda inclusief timebox per onderwerp van tevoren met iedereen te delen, is het voor iedereen duidelijk wat de afspraken zijn.

Gebruik altijd een timebox!

Tip 2. Zet E.L.M.O. in

De tweede tip is: maak gebruik van E.L.M.O. Elmo kennen we natuurlijk van Sesamstraat, maar die bedoelen we niet. E.L.M.O. staat voor Enough Let´s Move On. Leg vooraf uit wat E.L.M.O. is en dat iedereen deze mag inzetten. Dit doe je als volgt. Op het moment dat je doorhebt dat de vergadering niet meer gaat over het afgesproken onderwerp, dan roep je: ´E.L.M.O.´. In het begin is het even wennen, maar je houdt elkaar wel scherp. Plus je zorgt ervoor dat alles wat besproken moet worden aan bod komt.

E.L.M.O. = Enough Let's Move On!

Tip 3. Werk in kleine groepjes

Met break-out rooms kun je in groepjes werken

Tijdens een online brainstorm kun je beter niet alles plenair samen uitwerken. Maak liever tweetallen of kleine groepjes. Je bent dan veel productiever dan wanneer je alles met z’n allen probeert te doen! Gebruik de break out rooms hiervoor. Op het moment dat je weer bij elkaar komt kun je de resultaten aan elkaar presenteren.

4. Maak gebruik van een online whiteboard

Er zijn verschillende online whiteboards in de markt om te gebruiken bij een online brainstorm. Zelf gebruiken wij Miro. Zorg voor een goede voorbereiding. Richt bijvoorbeeld een aantal werkvormen in op het whiteboard. Aan het einde van de vergadering maak je een export van de brainstorm die je vervolgens met iedereen deelt.

Met een online whiteboard kun je leuke werkvormen doen samen

5. Doe energizers!

Duurt je brainstorm wat langer? Gebruik dan energizers. Nodig mensen bijvoorbeeld uit om te bewegen. Durf hierbij ook af en toe gek te doen, dat werkt goed voor een energizer. Energizers zijn overigens niet alleen leuk, ze zorgen er ook voor dat iedereen weer even scherp is.

Gebruik energizers tijdens je meetings

Bekijk de video

Van deze tips hebben we ook een video gemaakt. Bekijk deze hier.

Andere blogs die je misschien interessant vindt

Zo pak je als non-profit issues aan en kom je tot meer resultaat en werkplezier

De 5 elementen voor groei in digital marketing

De donateur centraal met agile en scrum

Zo trek je nieuwe donateurs via growth hacking

Over Martijn Witteman

Klantgerichter worden en échte stappen maken met digital marketing? Ik help jou en je team vooruit met een gedegen digital marketing plan. D.m.v. interviews en analyse bepalen we het startpunt. Vervolgens stellen we een strategie op en leveren we een roadmap op met welke projecten er nodig zijn om de doelen te bereiken.  Ook verzorg ik Team Coaching voor organisaties die een verandering willen bereiken in cultuur of manier van werken. Ik heb Elke Dag Beter opgericht om meer impact te maken voor en met non-profits door ze te helpen elke dag beter te worden. 

Hulp nodig?

Wil jij je manier van (samen)werken verbeteren? En wil jij je donateur meer centraal stellen? En ben je benieuwd hoe jouw organisatie hierin de volgende stap kan zetten?
Neem contact met ons op of plan meteen een vrijblijvende inspiratiesessie in. Wij helpen dagelijks goede doelen om te groeien en weten hierdoor precies wat de uitdagingen zijn binnen de branche.
Martijn legt growth hacking uit